Results

Vroege voorjaar en thermische breuk

Deze periode van het voorjaar wordt gekenmerkt door mogelijke nog zeer koude nachten in combinatie met een vrij sterke opkomende zon in de ochtend. Dit alles kan thermische breuk veroorzaken in glas op bokken. Thermische breuk valt niet onder productgarantie. Dit betekent dat de order opnieuw geplaatst zal moeten worden. Plaats daarom de bok op de projectlocatie altijd op een plek waar het afgeschermd is van zonlicht. 

U kunt de bok ook tegen een meerprijs door ons met folie laten omwikkelen. Hiermee is het glas gelijk ook beschermd tegen stof en vuil.
De meest veilige optie voor uw glas is het gebruik van onze containers waarin 2 L-bokken geplaatst kunnen worden, die een diepte hebben van 670 mm bij een lengte van 2750 mm en een hoogte van 2000 mm.
Uw GLASSOLUTIONS contactpersoon informeert u graag over de mogelijkheden.

Containers

 

Wat veroorzaakt een thermische breuk?

Groot temperatuurverschil veroorzaakt thermische breuk. Thermische breuk kan optreden wanneer tussen twee zones van de ruit een groot temperatuurverschil ontstaat. Temperatuurverschillen zijn mogelijk doordat glas een relatief slechte warmtegeleider is.

Als een glasoppervlak volledig en gelijkmatig verwarmd zou worden, dan vormt dit geen enkel probleem. De temperatuur is dan over het gehele glasoppervlak hetzelfde. Glas wordt  (structurele beglazing uitgezonderd) meestal geplaatst in een sponning.

Een gedeelte van de ruit absorbeert warmte, stijgt in temperatuur en zet uit. Het gedeelte in de sponning blijft koud(er) maar wordt meegetrokken door het warme gedeelte. Dit veroorzaakt drukspanningen in het warme deel en trekspanningen in het koude deel.

Als het breekpunt bereikt wordt ontstaat een thermische breuk, welke herkenbaar is aan een barst die bij de basis loodrecht staat op de glasrand. De scheur volgt verder de grens tussen de koude en warme zone omdat hier de hoogste schuifspanningen aanwezig zijn. Zij buigt af naar links en/of naar rechts bij grote temperatuurverschillen; bij geringe spanningen komt vaak alleen de korte loodrechte barst voor. De barsten nemen dikwijls zeer grillige vormen aan, waardoor ze gemakkelijk te onderscheiden zijn van bijvoorbeeld een mechanische breuk.

Voorbeeld thermische breukKenniscentrum

Welke factoren beïnvloeden de thermische spanningen?

  • Zonnestraling en klimaat;
  • Glastype;
  • Glasranden;
  • Glasmaten en glasdikte;
  • Raam;
  • Schaduwen (extern);
  • Gordijnen, zonneblinden;
  • Verwarming en airconditioning;
  • Achterliggende structuren;
  • Vorm van het glas.

 

04/23/2019 - 10:52
Product