Results

TNO: maak hoogwaardig isolatieglas prioriteit in renovatiemarkt

TNO onderzoek pleit voor hoogwaardig isolatieglas in de renovatiemarkt voor massieve impact op energiebesparing en CO2 reductie.

 

Het recente TNO-onderzoek toont aan dat ca. 30% van het energieverbruik in Nederland voor verwarming en koeling van kantoren en woningen in 10 jaar bespaard kan worden als hoogwaardige isolerende en zonwerende beglazing wordt toegepast op alle gebouwen.

TNO concludeert dat Europese regelgevingen die alleen thermische isolatie-eisen stellen aan de raamconstructie (Uw, kozijn inclusief isolatieglas) verouderd zijn. Ook het Bouwbesluit stelt alleen eisen aan de Uw.  In de laatste decennia is isolatieglas sterk ontwikkeld tot een bouwmateriaal met hoge energieprestaties op gebied van thermische isolatie, zonnewarmtewering resp. -winst en daglichttoetreding, om de beste energiebalans voor een gebouw te behalen. Het advies van TNO is dan ook om in de regelgeving vooral alle afzonderlijke, sterk verbeterde energieprestaties die het hedendaagse isolatieglas biedt mee te laten wegen. Dit betekent sturen op optimale beperking van het warmteverlies (Ug), optimale benutting van gratis zonnewarmte én optimale beperking van koeling op zon georiënteerde gevels. Zelfs het besparen van energie voor kunstlicht door hoge daglichttoetreding van het glas kan een rol spelen.

Naast het pleidooi voor het aanpassen van de regelgeving aan de hand van de laatste stand van de hedendaagse glas-prestaties, doet TNO ook een beroep op de markt om consumenten te begeleiden richting de meest energie-efficiënte glasoplossingen.

 

 

TNO heeft het onderzoek uitgevoerd in opdracht van Glass4Europe, 

Download hier de samenvatting.

TNO onderzoek

 

 

05/17/2019 - 12:24
Corporate