Results

QO Hotel Amsterdam

Lovenswaardig consequent

Het voormalige industriegebied aan de Amstel ten zuidoosten van Amsterdam, ontwikkelt zich meer en meer tot een trendy, stadskwartier. Sinds kort staat middenin het gebied de 23 verdiepingen tellend Hotel QO. Achteraf lijkt deze nieuwbouw in meerdere opzichten inspirerend te zijn voor de waardevolle transformatie van het gebied, voor de integratie van een duurzaamheidsstrategie in architectonische ontwerpen en bovenal voor vernieuwende, innovatieve hotel concepten.


Context

Om de invloed van deze nieuwbouw op haar omgeving te optimaliseren en de impact op het milieu tot een minimum te beperken, hebben Mulderblauw Architecten, Paul de Ruiter Architecten en Arup Consulting en Engineering in nauwe samenwerking een ruimomvattend Energie- en Duurzaamheidsconcept ontwikkeld.

Zij visualiseerden QO als een “levendig” gebouw: zoals in de natuur, als een zichzelf regelende biologisch organisme, dienen het water, het afval en de energie in een gesloten cyclus opgewekt en verbruikt worden. Zo dient bijvoorbeeld het water voor warmteopslag en energieterugwinning, gebruikt water van douches en wastafels wordt gefilterd en voor het spoelen van de toiletten hergebruikt. Het toiletwater wordt in een apart systeem voorbereid en bewerkt om meststoffen mee te maken. Afval wordt door de inzet van duurzame producten en materialen zoveel mogelijk vermeden en het ontstane afval wordt als bron weer gebruikt. Niet alleen de bedrijfsactiviteiten van het hotel moest energieneutraal lopen. Al tijdens de bouwfase waren de ontwerpers er op gericht om met minimale bronnen optimale resultaten te behalen. Overal waar het mogelijk was, werden gerecyclede bouwmaterialen uit de regio ingezet. Zo komt een derde van de hergebruikte materialen van de voormalige Shell Toren, een architectonisch icoon uit de eind jaren 60 in Noord Amsterdam. De betonelementen van de Shell-gevel werden tot granulaat vermalen en voor de draagstructuur van QO gebruikt. Korte transportlijnen en een geoptimeerde bouw-logistiek droegen bij aan een significante vermindering van zowel het afval als de CO2 uitstoot. En dankzij een integrale 3D-ontwerp konden vele geprefabriceerde elementen just-in-time op de bouwplaats geleverd worden.

 

Het duurzaamheidsconcept wordt consequent in het gehele gebouw toegepast. Bijzonder gelukt zijn de secties, waar functionaliteit, esthetiek en energie-efficiëntie in elkaar verweven zijn. Dit is het geval in de interactieve gevel. Verdiepingshoge beglazingen wisselen elkaar af in een strak raster van donkergrijze geanodiseerde aluminium elementen. 819 beweegbare, goudkleurige panelen die voor de beglazing zijn bevestigd, onderbreken dat beeld op een speelse wijze.

De geautomatiseerde schoepelementen reageren op het weer, de jaargetijden en of gasten zijn ingecheckt of niet. Zo ontstaat een dynamisch en een afwisselende tweede schil voor de raster-gevel, die tegelijkertijd extreem functioneel is. Want volledig naar wens van de individuele gast kan via het gebouwsysteem de temperatuur en het intredende daglicht in de binnenruimte optimaal gereguleerd worden door het openen en sluiten van de panelen.

Projectontwikkelaar

Amstelside B.V., Amsterdam

Architect

Mulderblauw Architecten, Leidschendam

Website

Architect

Paul de Ruiter Architects, Amsterdam

Website

Ingenieursburo

Arup Consulting&Engineering, Amsterdam

Website

Gevelbouwer

Blitta Gevelsystemen B.V., Venray

Website

Aannemer

J.P. van Eesteren B.V., Gouda

Website

Aannemer

Croonwolter&Dros B.V., Rotterdam

Website

Beglazing

Bij de uitstekende energiebalans van het QO Hotel en de aangename atmosfeer in de kamers speelt de hoogwaardige beglazing een belangrijke rol. De glasoplossingen zijn afkomstig van twee Saint-Gobain GLASSOLUTIONS vestigingen, Technoglas Gevelbouw in Arnhem en Objekt-Center Döring in Berlijn. De toegepaste beglazingen combineren zonnewarmtewering, hoge daglichttoetreding en een excellente thermische isolatie met een kleurneutrale eigenschap van het glas. Op de begane grond zorgt CLIMAPLUS PLANITHERM XN II voor de thermische isolatie, de hoogstmogelijke transparantie en daarmee een geoptimeerd doorzicht. Op de hogere verdiepingen waarborgt de zonnewarmtewerende beglazing CLIMAPLUS SOLAR SKN165II, veel natuurlijk daglicht in de 288 hotelkamers en het doorzicht voor een fantastisch uitzicht over de stad.

Een zeer bijzondere uitdaging waren de ronde gebouwhoeken. Om dezelfde visuele kwaliteit als in de vlakke geveldelen te behalen, zijn hier CONTOUR-glasoplossingen toegepast met gebogen VSG-combinaties.

Het QO Hotel zet een nieuwe maatstaf. Het project toont aan dat het thema Duurzaamheid in stadsontwikkelingsgebieden geen luxe meer is en dat het voor aannemers, architecten en vastgoedinvesteerders loont om duurzaamheid als vast onderdeel in hun ontwerp te verankeren.

QO Hotel

Glasproducent

GLASSOLUTIONS Technoglas Gevelbouw

Contact

Glasproducent gebogen glas

GLASSOLUTIONS Objekt-Center Döring, Berlijn

Contact

Fotografie

©Ronald Tilleman

Website

Fotografie

©Mulderblauw


Producten

COOL-LITE SKN165 -CLIMAPLUS/CLIMATOP

Selectieve zonnewamtewerende beglazing met groenachtige aanzicht

CLIMAPLUS XN

CLIMAPLUS XN de eXtra Neutrale opvolger van de CLIMAPLUS ULTRA N

CONTOUR

Gebogen glas

Interesse in dit project?