Results

Provinciehuis Antwerpen

Markant en Duurzaam

Het nieuwe Provinciehuis in Antwerpen telt 14 verdiepingen en is net geen 58 meter hoog. Het is een duurzaam gebouw geworden door onder andere gebruik te maken van zonnepanelen, zuinige LED-verlichting en goede gevelisolatie. Het Provinciehuis Antwerpen 'zwenkt' met drievoudig glas!


Project

In Antwerpen is eind 2018 het nieuwe provinciehuis in gebruik genomen.

Architect Xaveer De Geyter maakte een markant ontwerp met een in het oog springende ‘zwenk’ en 683 driehoekvormige ramen. GLASSOLUTIONS produceerde en leverde het drievoudige glas dat door het slimme PLUG-IN systeem oogt als structureel verlijmd maar in feite mechanisch is geborgd. Geen overbodige luxe want de modelruiten hebben een hoogte tot 2.700 millimeter met een gewicht van 500 kg.

Alle beglazing is vlak uitgevoerd en variërend in hellingshoeken van 0° tot 30°. Ook de voorgeschreven geluidwerende eisen aan het glas zijn verwerkt in de uiteindelijke glasopbouw. Door de ligging van de bouwplaats en de beperkte ruimte aldaar heeft GLASSOLUTIONS ook logistiek oplossingen kunnen bieden door een strakke planning af te spreken en te bewaken. "Onze projectleiding had constant overzicht en stemde de planning af aan de hand van vraag, capaciteit en transportmogelijkheden".

Het inspirerende gebouw telt veertien verdiepingen, is 58 meter hoog en heeft 680 flexibele werkplekken. Onder de hoogbouw, in het balkvormige volume, bevindt zich een congrescentrum met een capaciteit van 350 personen. Voor de verbindingen en corridors leverde GLASSOLUTIONS 1.250 vierkante meter Antelio Zilver, spiegelend glas  in de samenstelling 66.2(16)66.A6.

Duurzaam ontwerp

Het nieuwe provinciehuis herken je meteen aan de zwenking in het torengebouw. Die vorm is ook functioneel: door het gebouw te laten draaien valt er geen schaduw op naastgelegen gebouwen. Bovendien komt er minder zon, maar meer noorderlicht binnen op de grote open verdiepingen. Andere maatregelen die het gebouw duurzaam maken zijn: uiterst compact, met hoogwaardige isolatie van de gevels, een intensief groen dak op de ondergrondse parking, zonnepanelen op het dak, zuinige LED-verlichting en gebruik van regenwater voor sanitaire voorzieningen. Verwarmen en koelen gebeurt met warmte- en koudeopslag, een duurzame geothermische techniek, en betonkernactivering.

De gevel is om opwarming door zonnewarmte te verhinderen, maar voor 40 procent beglaasd. Toch is er door de driehoekige ramen in het torengebouw op hun punt te plaatsen veel lichtinval tot diep op de werkvloer. Ook deze ramen geven het Antwerpse provinciehuis, zoals de architect het benoemt, ‘een aparte toets’. Toegepast is 6.000 vierkante meter drievoudig CLIMATOP COOL-LITE SKN076 glas volledig extra helder uitgevoerd (DIAMANT). Het driehoekvormige glas heeft een opbouw van 66.2(16)6(16)66.A2 met een thermische isolatiewaarde (Ug) van 0,5 W/m2K, een lichttoetreding (Tl) van 62 en een zontoetreding (g-waarde) van 0,32. Het gebouw is nu een klein jaar in gebruik. De aanleg van de publiek toegankelijke tuin rond het provinciehuis, goed voor een groene long van bijna 23.000 vierkante meter, is nog volop bezig.

In de laagbouw bevindt zich een halfverzonken verdieping voor de Raadzaal, het auditorium, de lobby en de tentoonstellingsruimte. Dit rechthoekige volume heeft een lichtreflecterende glasgevel om het gebouw zowel een spiegelend als transparante uitstraling te geven. Dit deel van de glasgevel is uitgevoerd in CLIMAPLUS ONE ANTELIO ZILVER (Ug 1.0).

 

CLIMATOP COOL-LITE SKN065

CLIMAPLUS ONE

Architect

Xaveer De Geyter Architects BVBA - Brussel

Website

Gevelbouwer

Blitta B.V. - Venray

Website

Glasleverancier

GLASSOLUTIONS Gevelbouw

Contact

Beeldmateriaal

DIRK VERWOERD Architectuurfotografie

Website

Prestaties van de beglazing

HOOGBOUW

6.000m2   - drievoudig CLIMATOP COOL-LITE SKN076  op extra helder glas DIAMANT, uitvoering met structureel kommetjes systeem, Iin drehoekvorm

 • Isolatieglas opbouw 66.2-16-6-16-66.A2
 • Lichttransmissie TL 62%
 • Zontoetredingsfactor g 0,32
 • Thermische isolatie Ug 0,5W/mK

 

LAAGBOUW

1.250m2  CLIMAPLUS ONE ANTELIO ZILVER   uitvoering met structureel kommetjes systeem

 • Isolatieglas opbouw 66.2-16-66.A6
 • Lichttransmissie TL 53%
 • Zontoetredingsfactor g 0,38
 • Thermische isolatie Ug 1,0W/m2K

 

250m2  CLIMAPLUS COOL-LITE SKN065  op extra helder glas DIAMANT uitvoering met structureel kommetjes systeem

 • Isolatieglas opbouw 66.2-16-66.A6
 • Lichttransmissie TL 59%
 • Zontoetredingsfactor g 0,32
 • Thermische isolatie Ug 1,0W/m2K

 

150m2  Gebogen glas CLIMAPLUS COOL-LITE SKN065 op extra helder glas DIAMANT met structureel kommetjes systeem

 • Isolatieglas opbouw 66.2-16-66.4
 • Lichttransmissie TL 59%
 • Zontoetredingsfactor g 0,32
 • Thermische isolatie Ug 1,0W/m2K

 

Interesse in dit project?