Results

Vancouver Conventie Centrum

De perfecte samenkomst van functionaliteit, esthetiek en duurzaamheid

Gelegen aan de waterkant van Vancouver, op een van de meest unieke bouwlocaties in Noord-Amerika, is het eerste LEED Platinum conventiecentrum van de Wereld ontworpen om de complexiteit van ecologie, levendige lokale cultuur en de stadse omgeving samen te brengen en de relatie tussen die drie aan te kleden met architectonische vormen en materialiteit.


Context

Geopend in april 2009, geeft het Vancouver Convention Centre West de ontmoeting weer tussen functionaliteit, esthetiek en duurzaamheid. En inderdaad; het hoofddoel van dit project was het scheppen van een gebouw dat niet alleen functioneel en mooi was, maar ook nog eens ecologisch duurzaam. Dat dit gelukt is bewijst het LEED Platinum Certificaat uitgereikt  door de Canada Green Building Council. De duurzame elementen omvatten een levend dak met een oppervlakte van ruim 24.000 m2, met daarop het plantenleven van de Westkust en een efficiënt energiesysteem dat gebruik maakt van zeewater voor de verwarmings- en koelsystemen.

 


Toegepaste producten

Het Vancouver Convention Center West is gereed gekomen voorafgaand aan de Olympische Winterspelen en de Spelen voor Gehandicapten van 2010. Meer dan 7.000 leden van pers en media zonden dagelijks hun rapporten vanuit het mediacentrum. Het belangrijkste aspect van het ontwerp is een volledig vrije gevel die een ongehinderd en adembenemend uitzicht biedt op de North Shore Mountains, het Stanley Park en de Burrard Inlet. Daarom is afgezien van een verticale metalen structuur in de gevel en is gekozen voor 19 mm dikke SECURIT-H glasstabilizatoren om het zonnewarmte werende glas te ondersteunen. Extra helder DIAMANT glas is gebruikt om het opgaan in de natuurlijke omgeving te bereiken voor de gebruikers. Het zonnewarmte werende isolatieglas is gemaakt van DIAMANT glas met een laag ijzergehalte en biedt niet alleen natuurlijk en kleurneutraal daglicht maar ook optimale veiligheid. Een bijzondere panoramische blik op het gebouw laat een uniek dak zien van 6 hectare, beplant met lokale soorten grassen en struiken.
Dit dak biedt een natuurlijke leefomgeving voor vogels en insecten. Het dak reduceert ook de hoeveelheid energie nodig voor het verwarmen en het koelen van het gebouw. Water uit de oceaan wordt naar het dak gepompt en dat koelt het dak tijdens de zomer en helpt het tijdens de winter verwarmen.


Resultaten

Bedoeld om te passen in haar natuurlijke omgeving gaat het Vancouver Convention Centre West, dankzij haar architectuur, op perfecte wijze op in de lokale cultuur en de omringende gebouwen.
Het gebouw wordt gebruikt om de publieke ruimte in te kaderen en het voetgangersverkeer van de stad naar de waterkant te brengen. Het sluit aan bij de bestaande groene zone van de haven en er lopen een openbaar voetpad en een fietspad over de locatie, waarmee het zichzelf verbindt met de parken  in de stad.


Producten

DIAMANT

Extra helder glas voor een hoog neutraal doorzicht

Interesse in dit project?