Results

De Eiffel Toren, Parijs

Een technisch en ecologisch hoogstandje

De nieuwe glazen vloer is de nieuwste attractie in de Eiffeltoren in Parijs. Glassolutions heeft voor de eerste verdieping van de toren een vloer van LITE-FLOOR XTRA GRIP antislip glastegels geleverd. Op een hoogte van 57 meter biedt deze ruimte een dubbele attractie: een uitzonderlijke uitzicht over de stad en een uitzonderlijke uitzicht over de toren zelf.


Context

Sinds haar opening 125 jaar geleden is De Eiffeltoren, het wereldberoemde symbool van Frankrijk, al door meer dan 250 miljoen mensen bezocht. De Franse architect Alain Moatti leidde het project om het oppervlak van 5.400 m2 op de eerste verdieping te restaureren. Voor het hoofddoel van de restauratie; “Een nieuw perspectief op de stad” werd de voorheen onopvallende vloer omgetoverd tot wat nu een van de meest spectaculaire en opzienbarende attracties in Parijs is. Dit doel werd bereikt door het plaatsen van een glazen balustrade rond de centrale opening van de toren en door er direct naast een glazen vloer aan toe te voegen die een uitzonderlijk zicht biedt op zowel de stad als de toren.


Toegepaste producten

Voor de bouw van de 130 m2 begaanbaar vloeroppervlak ontwikkelde Glassolutions LITE-FLOOR XTRA GRIP antislip tegels die werden geproduceerd door de Eckelt Glasfabriek in Oostenrijk. Het doel was het bereiken van maximale transparantie van het glas, zonder de antislip kenmerken van de vloer teniet te doen.

GLASSOLUTIONS ECKELT uit Oostenrijk,  gespecialiseerd in glastransformaties voor grote architectonische projecten wereldwijd, produceerde 64 geometrisch verschillende glaspanelen.
De 32 mm. dikke LITE-FLOOR glasplaten zijn samengesteld uit 3 lagen gelamineerd veiligheidsglas met structuurversterkende tussenlagen. Elk glaselement kan een druk aan tot 500 kg/m² en biedt de hoogste veiligheid aan het grote bezoekersaantal. Het speciaal ontwikkelde gezeefdrukte XTRA GRIP garandeert voldoende bescherming en antislip waarden. De hoge kwaliteit van de print op de LITE-FLOOR XTRA GRIP glaselementen combineren de uitzonderlijke mechanische- en esthetische kenmerken van dit nieuwe product.


Resultaten

De renovatie van de eerste verdieping kostte ongeveer twee jaar en omvatte ook de volledige herinrichting van de winkel, het restaurant en het museum ter ere van de oorspronkelijke ontwerper Gustave Eiffel. Met zonnepanelen en windwielen om stroom op te wekken is die eerste verdieping een goed voorbeeld van een ecologisch ontwerp. Voor de renovatie waren veel toeristen alleen geïnteresseerd in een bezoek aan het hoogste platform vlakbij de top van de toren. De hoogtevreesopwekkende ervaring van de glazen vloer voegt enorm veel toe aan de attractie op de eerste verdieping en er komen nu veel meer bezoekers om dat zelf te ervaren.


Producten

LITE-FLOOR XTRA GRIP

Glazen vloeren combineren stijl en design met veiligheid en duurzaamheid.

"Ik heb ervoor gekozen om binnen de geometrie van het origineel te blijven, terwijl ik het vooringenomen verlengde met een moderne interpretatie."

Alain Moatti, architect and cofounder of Moatti-Rivière

Interesse in dit project?