Results

Benjamin Franklin Museum

Benjamin Franklin Museum brengt visie van architect tot leven

GLASSOLUTIONS leverde een glasoplossing op maat voor de indrukwekkende gordijnwand bij de ingang van het Benjamin Franklin Museum en een extreem breed raam aan de baai die een weidse blik vanuit het museum mogelijk maakt en zo haar voornaamste doel heeft bereikt; het creëren van een gastvrije ingang.


Context

Het Franklin Court complex is in 1976, voor het tweehonderdjarig bestaan van de Verenigde Staten, ontworpen door de wereldberoemde architecten Robert Venturi, Denise Scott Brown en John Rauch. In 2011 besloot de  National Park Service van Philadelphia om het Ben Franklin Museum voor de eerste keer sinds het tweehonderdjarig bestaan te renoveren.  Ze huurden daarvoor Quinn Evans Architects in. Het doel van dit renovatieproject was om de ingang van het museum meer gastvrij  en aantrekkelijk te maken, zodat het bezoekers en personeel beter kan huisvesten. De oplossing: het vervangen van de stoffen luifel door een gordijnwand die daarmee een foyer heeft gecreëerd en een eenvoudiger toegang tot het museum in de kelder.


Toegepaste producten

Het Benjamin Franklin Museum is in September 2013 heropend na een twee jaar durende renovatie, die ook een update omvatte van de expositie en een verbetering van de architectuur van het gebouw. De beglazing van het project werd geschapen door een combinatie van extra helder DIAMANT glas, met speciaal gemaakt SERALIT LITEX gezeefdrukt glas en CLIMAPLUS ULTRA N II, voor optimale energieprestaties en maximale doorlaatbaarheid van het daglicht. Een glazen gordijnwand werd ontworpen om een toegangshal te creëren en om de toegang tot het ondergrondse museum te verbeteren. De gordijnwand geeft het Vlaamse bondpatroon van Venturi’s stenen tuinmuur weer. Het proces om het speciale glas te maken begon met het fotograferen van de originele muur, om zo het patroon te hebben dat later op het andere glas kon worden aangebracht en het ontwikkelen van een fysiek proefmodel van het patroon, tijdens zowel de ontwerp- als de constructiefase, om zo de steentextuur na te bootsen.

Met glas aan zowel de buiten- als binnenkant van de gordijnwandframes wordt een schaduw effect bereikt, dat het spel van licht en donker nog meer intensifieert.

 


Resultaten

Na twee jaar en een 24 miljoen dollar kostende renovatie kunnen bezoekers voor het eerst genieten van de buitenruimte die eens werd ingenomen door het huis van Benjamin Franklin en die nu wordt gemarkeerd door de iconische “Geest structuur”. De bezoekers kunnen het zien wanneer ze het museum binnenkomen en wanneer ze het weer verlaten. Glassolutions leverde het glas voor het enorme raam dat werd ontworpen om de unieke aanblik mogelijk te maken. Het venster is gemaakt van twee stukken gelamineerd glas met laag ijzergehalte van 2,4 bij 4,8 meter, die elk ongeveer 545 kilo wegen en zijn samengevoegd met een verticale kitnaad in het midden.


Producten

Helder glas

Variëteit in helderheid van glas voor tal van toepassingen

“We zochten naar een bijzondere glasproducent die onze visie tot leven kon brengen. Saint-Gobain heeft het voor ons mogelijk gemaakt om met het patroon, de kleuren, de schaal en de toepassing te experimenteren totdat we het visuele effect bereikten dat voor ons de juiste balans opleverde tussen transparantie en reflectievermogen."

Carl Elefante, FAIA, Principal at Quinn Evans

Interesse in dit project?