Results

Beeld en Geluid, Hilversum

Kleurrijke landmark in Hilversum

Om de gevel van het nieuwe gebouw aan te laten sluiten op de inhoud en functie van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, wilde de gevelontwerper Jaap Drupsteen abstracties van televisie- en filmbeelden in reliëf laten uitbeelden in een glazen gevel. De geveluitralig moest kleurig, dynamisch en briljant zijn.

 


Context

Jaap Drupsteen had met zijn ontwerp van een briljante glazen gevel voor ogen met een kleurig en dynamische uitstraling. De vraag was hoe levendigheid en sfeer van glas-in-lood te vertalen naar een eigentijds  uitzonderlijk glasproduct voor een duurzame gevel waarin lichttransmissie en kleurenspektakel een vereiste waren.

Gevelontwerp

Jaap Drupsteen

Website

Gebouw architect

Neutelings Riedijk Architecten B.V.

Website

Toegepaste producten

De basis van de glazen gevel is CREA-LITE , floatglas dat onder hoge temperaturen vervormd wordt en de reliëfstructuur overneemt van de ondergrond van het glas. Door voorafgaand aan dit vormgevingsproces het glas te voorzien van een kleurenprint ontstaan unieke glaspanelen.

Het proces om kleuren op het glas volgens een bepaald patroon aan te brengen betreft een nieuwe printtechniek, vergelijkbaar met een computerprinter. Om dit proces op industriële wijze uit te voeren voor de gevel met een totaal oppervlakte van 4.190m2 , heeft GLASSOLUTIONS Nederland samen met TNO een speciale machine ontwikkeld. Deze machine kan met drie kleuren emaille (rood, geel, blauw) de gekozen afbeeldingen in pedervorm op het glas aanbrengen. Het printen van één enkel glaspaneel duurde een uur en het tussenresultaat lijkt op  het oude zandschilderen: door middel van trillingen kleuren aanbrengen.

Om de lichtinval levendiger te maken zijn de scene afbeeldingen ook nog eens vertaald in reliëf. De naar zwart/wit  omgezette beelden werden in hout uitgefreesd door middel van een digitaal proces. De intensiteitvan het zwart bepaalde de diepte. Door het gepoederde glaspaneel op de afdruk van de houten mal op het zand in de oven te verhitten tot 800ºC, wordt het glas week en neemt het de structuur aan van de ondergrond en zakken de emaille poeders in het weke glasoppervlak.


Resultaten

In totaal zijn 2.244 glaspanelen met elk een afmeting van 1170 x 1442mm tot CREA-LITE verwerkt.


Producten

Glasdesign met reliëf en kleuren

Glas met reliëfdruk en kleuren naar eigen ontwerp

Interesse in dit project?