Results

Acropolis Museum, Athene

Een visuele dialoog tussen het oeroude Parthenon en moderne architectuur

Het nieuwe Acropolis Museum is zonder twijfel een van de meest veeleisende bouwprojecten in Griekenland van de laatste decennia. De constante visuele dialoog met het oeroude Parthenon werd bedacht door Bernard Tschumi met zijn minimalistische concept en het verminderen van het aantal gebruikte materialen.


Context

De uitdaging van het ontwerpen van het nieuw Acropolis Museum begon met de verantwoordelijkheid om de meest spectaculaire beelden uit de Griekse oudheid onder te brengen. De betwiste locatie van het gebouw maakte die verantwoordelijkheid alleen maar groter. Gelegen aan de voet van de Acropolis kreeg de locatie te maken met gevoelige archeologische opgravingen, de aanwezigheid van de moderne stad, het stratenpatroon en het Parthenon zelf; een van de meest invloedrijke gebouwen van de Westerse beschaving. De combinatie van het warme klimaat en de ligging in aardbevingsgebied maakten dat de architect koos voor een eenvoudig  en accuraat ontworpen museum, met de mathematisch inherente duidelijkheid van het oude  Griekenland.


Resultaten

Het nieuwe Acropolis Museum is opgebouwd uit drie hoofddelen: de basis, het midden en de top.  De buitenzijde van het gebouw bestaat uit een VARIO glas wand, met daarin zonnewarmte werend isolatieglas. De tweede binnenlaag is gemaakt van STADIP gelamineerd veiligheidsglas, geplaatst op 70 cm. afstand van de gevel met glasvinnen en afstandhouders 2.25 m. boven de vloer. De zonnewarmtewerendheid van het isolatieglas zorgt ervoor dat zelfs bij een buitentemperatuur van meer dan 40°C de temperatuur van de binnenwand ongeveer 23°C blijft. De basis van het museum ‘zweeft’ op pilaren boven de bestaande archeologische opgravingen en beschermt de locatie met een netwerk aan pilaren die, in overleg met de experts, zeer zorgvuldig zijn geplaatst. Op dit niveau zijn de toegangshal, de tijdelijke tentoonstellingsruimtes, een auditorium en alle ondersteuningsruimtes te vinden. Een glazen helling die over de archeologische opgravingen heen kijkt leidt naar de galerieën in het middelste gedeelte; een spectaculaire dubbelhoge ruimte die ondersteund wordt door grote pilaren. Door het hele museum heen, maar in het bijzonder in de opgravingsexposities, zijn glazen vloeren met daarin LITE-FLOOR glas gebruikt.

De top bestaat uit een transparant glazen behuizing die op een ideale manier licht op de beeldhouwwerken laat schijnen met een direct zicht op- en vanaf de Acropolis. De behuizing is gemaakt met een bekleding van zwart geëmailleerd EMALIT EVOLUTION  en benut de meest moderne glas technologie om het museum tegen overmatige warmte en licht te beschermen.

Behalve het marmer en het beton is het duidelijk dat glas het hele museum domineert. Meer dan 80% van alle zichtbare buiten- en binnenwanden is ermee bedekt.

 

De collectie uit- en de presentatie van de antieke opgravingen uit stadswijk Makryianni was een bijzondere uitdaging voor de klant en de architect. De oplossing lag in het integreren van de 2.200 vierkante meter grote archeologische opgraving in het museum zelf en het scheppen van de juiste sfeer door het gebruik van natuurlijk licht en de Acropolis.  De bezoeker ziet in één oogopslag de expositie, het Parthenon én de Acropolis.


Producten

Glazen vloeren

Glazen vloeren combineren stijl en design met veiligheid en duurzaamheid.

Interesse in dit project?