Results

Hoog Catharijne Utrecht

Een kleurrijke blikvanger

Als de verbouwing in 2019 is afgerond, zal Hoog Catharijne in Utrecht tot de top 5 van best bezochte winkelcentra in Europa horen, stelt eigenaar Klépierre. In april 2017 opende een eerste belangrijk deel van de door STIR Architects ontworpen uitbreiding, met onder meer de glazen Stadskamer en het Poortgebouw als kleurrijke blikvanger.

Met de opening van een nieuw bouwdeel is 16.000 m2 aan winkelruimte toegevoegd aan Hoog Catharijne. Daarnaast vormt de uitbreiding een nieuwe looproute tussen het historische centrum van Utrecht en het bestaande deel van Hoog Catharijne en het centraal station.

Via de nieuw gerealiseerde Stadskamer, een grootschalige glazen doos, steekt de wandelaar de straks herstelde Catharijnesingel over. Dit in de jaren zeventig gedempte water brengt de gemeente nu terug en om bezoekers en passanten te laten ervaren hoe het water onder de Stadskamer door stroomt, wordt er 250 m2 glas in de vloer verwerkt. De Stadskamer wordt het kruispunt van Nieuw Hoog Catharijne; met een ruim aanbod aan horeca en evenementen moet dit gebouwdeel ook het ontmoetingspunt van het vernieuwde winkelcentrum zijn. Ook krijgt het hotel, dat in het markante Poortgebouw wordt gevestigd, hier zijn entree.

 


De uitdaging


Het Poortgebouw valt op door de kleurstelling en zijn dubbel gekromde vormen. Tijdens de bouw zorgden de ongebruikelijke vormen voor ophef, omdat voorbijgangers dachten dat de constructie op instorten stond. Voor gevelbouwer Blitta en glasproducent Saint-Gobain GLASSOLUTIONS  betekende het ontwerp een mooie uitdaging. Blitta heeft een gevelsysteem ontwikkeld, waarbij de profielen de dubbele krommingen kunnen maken. Ondanks de complexe vormgeving is met een doorlopende systeemdichting het gevelsysteem gegarandeerd water- en winddicht.

Voor Saint-Gobain GLASSOLUTIONS bestond de uitdaging er uit “een totaal ontbreken van seriematigheid”, vertelt accountmanager Rene Goossen. De beglazing van het Poortgebouw bestaat uit 1.700 ruiten met elk een eenmalige maatvoering, een uniek model en een unieke, niet-cilindrische, buiging. Daarom heeft de producent gezocht naar een manier om niet voor elke gebogen ruit een aparte matrijs nodig te hebben. “Onze engineer Ruud Ottens heeft berekend dat de ruiten in een bepaalde opbouw, op een goede en veilige manier onder spanning  in de gevel gemonteerd kunnen worden”, vertelt Goossen. Dit is het zogenoemde ‘koud gebogen glas’.

Negenduizend vierkante meter
In de beglazing en de panelen konden door het integrale bevestigingssysteem vervormingen tot 10 centimeter gerealiseerd worden. Daarbij heeft de glasproducent zowel de enkele, in kleur geëmailleerde ruiten, als de isolerende en zonwerende ruiten voor extra veiligheid gelaagd uitgevoerd. “Bij breuk kan geen glas naar beneden komen.” Bij de uitvoerige tests vooraf bleek dat alleen de randverbinding van de dubbele ruiten een zwakke schakel zouden kunnen zijn. Dit is opgelost middels een RVS afstandhouder met een verhoogde rugdekking, aldus Goossen.

Het totale project  omvatte  9.000 m2 glas en bestond uit  zonwerend isolatieglas SGG COOL-LITE SKN165, hoogrendementsglas SGG CLIMAPLUS XN en SGG EMALIT, gehard en in kleur geëmailleerd glas.
Saint-Gobain  GLASSOLUTIONS heeft niet alleen de beglazing voor het Poortgebouw geproduceerd en geleverd, maar ook voor de Stadskamer en zal dat doen voor het Brug- en het Entreegebouw.

Gevelbouwer

Blitta Gevelsystemen B.V.

Website

Glas

Saint-Gobain Gevelbouw

Contact

Fotograaf

Structurae - Nicolas Janberg

Website

Producten

CLIMAPLUS COOL-LITE SKN165

Selectieve zonnewamtewerende beglazing - laat 61% daglicht door en houdt 66% zonnewarmte tegen

CLIMAPLUS XN

CLIMAPLUS XN de eXtra Neutrale opvolger van de CLIMAPLUS ULTRA N

EMALIT EVOLUTION

Ondoorzichtig geëmailleerd gehard glas

Interesse in dit project?