Results

Groninger Forum

Bekroond met 2 architectuur prijzen!

De bijdrage doe het Groninger Forum aan de Nederlandse Architectuur en samenleving levert is bekroond met wel 2 architectuur prijzen! 

Op 22 oktober 2020 werd het verkozen tot BNA Beste Gebouw van het Jaar 2020, via een feestelijke livestream georganiseerd door de Beroepsvereniging van Nederlandse Architecten (BNA)
'Onvoorstelbaar wat architectonisch tot stand gekomen is in het hart van de stad, op een moeilijke locatie', aldus de vakjury onder leiding van oud politica Neelie Kroes.

Op 28 oktober 2020 beoordeelde de jury van de Architectenweb Awards het Gronings gebouw als "Mindblowing". Via een online event werd de titel Publiek Gebouw van het Jaar 2020 toegekend.

Wij zijn er trots op dat we de zonnewarmtewerende triple beglazing CLIMATOP COOL-LITE SKN176 hebben mogen leveren aan deze iconische landmark!


Imposante icoon in stadscentrum

Onder toeziend oog van Olle Grieze, ofwel de Martinitoren, krijgt stadshart in Groningen een nieuwe impuls met de expressieve vorm, het imposante volume en de opzienbarende hoogte van het Groninger Forum. Dé ontmoetingsplek voor alle nieuwsgierige mensen herbergt een keur aan functies. Eind november 2019 zijn de deuren geopend. 

De spectaculaire gevel van het Groninger Forum springt het meest in het oog: een dynamisch samenspel van geometrische gevelvlakken die in verschillende schuintes op elkaar aansluiten, in combinatie met speels geplaatste raampartijen die voor een optimale lichtbeleving zorgen en het gebouw haar open karakter geven:  de stadsomgeving en  de kern van het Groninger Forum zijn nauw met elkaar verbonden. 

BNA Beste gebouw van het jaar 2020
Fotografie Groninger Forum |  Remco Vel

 


Over het gebouw

NL Architects over hun Forum

In het Groninger Forum wordt informatie thematisch aangeboden, op een manier die de verschillende media overstijgt. De wens voor synergie is in het ontwerp vertaald door de onderdelen samen te ballen in één helder volume. Doelgerichte ‘sneden’ geven het gebouw een veelvoud aan verschijningsvormen en verankeren het op zijn plek.

Het Forum wordt gekenmerkt door een bijzondere centrale ruimte, een uniek atrium dat met zijn horizontale ‘tentakels’ het kloppend hart vormt van het gebouw. De vide is een ruimtelijke ‘interface’ die alle voorzieningen in het gebouw aaneensmeedt en de confrontatie van meningen en uitwisseling van kennis en ideeën versterkt. Het Forum kan worden gezien als een gebouwde versie van Wikipedia. Het is vormgegeven als ‘zoekmachine’. Je kunt eindeloos ‘browsen’ in het gebouw. En wie dat doet, vind meer dan hij zoekt.

De ruimtes die door de vide aan elkaar worden verbonden kun je zien als gestapelde ‘pleinen’. De pleinen zijn vrij toegankelijk en bieden toegang tot de verschillende activiteiten. Het verspringende interieur biedt steeds wisselende perspectieven op de omringende stad en culmineert uiteindelijk in het dakterras met verbluffend uitzicht. Vanaf dat dakterras is ook goed te zien hoe de gestapelde pleinen van het Forum de voortzetting vormen van de karakteristieke structuur van de Groningse binnenstad. Vismarkt, Grote Markt, Nieuwe Markt en Forum vormen één netwerk van open ruimtes.

 

Groninger

 

Architect

NL Architects, Amsterdam

Website

Aannemer

BAM Bouw en Techniek bv | Regio Noord

Website

Gevelbouwer

De Groot en Visser B.V., Gorinchem

Website

Glas producent

GLASSOLUTIONS BV | Gevelbouw

Contact

Fotograaf

Deon Prins

Website

Fotograaf

Siese Veenstra

Website

Fotograaf

Stella Dekker

Facebook

Beglazing

De grote glaspartijen aan weerszijden van het gebouw zorgen voor het open karakter: ze bieden niet alleen een fantastisch zicht op de stad, maar maken ook de activiteiten die zich in het gebouw afspelen van buiten zichtbaar. 

Het toegepaste glas voor de grote atriumgevel, dat vanwege de vorm wel ‘de sleutel’ wordt genoemd, en voor de schietgaten is door Saint-Gobain geleverd aan gevelbouwer De Groot & Visser. Het gaat om totaal circa 2.500 vierkante meter aan voor- en achterover hellende beglazing, parallellogrammen en ruiten met ‘veelhoeken’. Toegepast is drievoudig zonnewarmtewerend glas CLIMATOP COOL-LITE SKN176 dat door de keuze voor gelamineerde buiten- en binnenruit en een geharde tussenruit ‘aardbevingsbestendig’ is uitgevoerd. Het glas heeft de volgende waarden: Tl = 59%; g = 0,32; Ug = 0,6 W/m2K. De opbouw varieert en is met een totale pakketdikte van circa 63 millimeter onder meer:

  • buitenruit: 66.4 mm COOL-LITE SKN176, rondom afgescherpt,
  • spouw: 15 mm Argon gas gevuld, 30 mm verhoogde siliconenrandafdichting,  
  • middenruit: 6 mm gehard veiligheidsglas SECURIT,
  • spouw: 15 mm Argon gas gevuld, 30 mm verhoogde siliconenrandafdichting,
  • binnenruit: 66.4 mm  gelaagd veiligheidsglas STADIP PLANITHERM XN rondom afgescherpt.

Groninger Forum ©Deon Prins

 

 

 


Aardbevingsbestendig

De bouwwerkzaamheden gingen in 2012 voortvarend van start Echter in 2014 waren de eerste aardbevingen voelbaar in de stad Groningen met schade tot gevolg. Voor de Gemeente Groningen reden genoeg om de bouw tijdelijk te staken en de constructie  aardbevingsbestendig te maken.  BAM Advies & Engineering, ingenieursbureau ABT en experts uit Nieuw-Zeeland onderzochten de mogelijkheden hiertoe. Om het gebouw sterk genoeg  te maken zodat het intact blijft na een zware beving is het versterkt door toepassing van een hogere sterkte beton, meer wapeningsstaal, verzwaringen in de staalconstructie en meer verbindingen tussen het staal en beton.  

De twee reeds gebouwde betonkernen werden gesloopt en de begane grond ging er voor tachtig procent uit. BAM Bouw en Techniek bouwde twee nieuwe, zwaar gewapende betonkernen, één aan de oostkant en één aan de westkant. Vanaf de negende verdieping zijn de kernen door een staalconstructie met elkaar verbonden. De rest van het gebouw is opgetrokken uit een complexe staalconstructie. Met name de draaiende massa en verspringende vides vormden een uitdaging Bron - Stedenbouw

Groninger Forum - ©Deon Prins


Producten

COOL-LITE SKN176 -CLIMAPLUS/CLIMATOP

Zonnewarmtewerende beglazing met hoog neutraal aanzicht.

CLIMATOP XN

Drievoudig isolatieglas voor een optimaal energiezuinig gebouw

SECURIT

Gehard veiligheidsglas

STADIP PROTECT

Inbraakvertragend en kogelwerend veiligheidsglas

Interesse in dit project?