Results

European Patent Office

Iconische luchtspiegeling in Rijswijk

De dubbele huidgevel van het EPO is een van de belangrijkste innovaties van het gebouw. De gevels zijn bepalend voor het aanzicht. Bovendien beschermen ze de werkruimtes sterker tegen geluidsoverlast, wordt een thermische buffer gecreëerd, blijft de lichtinval uitstekend en worden de kantoren virtueel groter.

 


De tweede huid

Voor de tweede huid is ijzerarm enkelglas toegepast. De verbeterde transparantie en uitstraling van dit glas waren voor de architecten niet voldoende om de gevel in de omgeving te laten weerspiegelen. De COOL-LIGHT ST BRIGHT SILVER coating op ijzerarm glas loste dit op en heeft naast zonwerende eigenschappen een hoge lichttoetreding van bijna 70% en een heldere, sprankelende uitstraling gekoppeld aan een zeer hoge kleurweergave van 98% in transmissie.
Voor de 1e gevel, de thermische schil, werden thermisch isolerende, zonnewarmtewerende beglazingen toegepast: CLIMAPLUS SUN  (Tl: 70, g: 0,37, Ug: 1,0W/m²K,) voor de lange gevels en  COOL-LITE XTREME 60-28  (Tl:60, g: 0,28, Ug: 1,0W/m²K voor de kopse kanten. Beide gevels zijn goed voor circa 80.000m² glas. 

Foto: Ossip Architectuurfotografie

 


Het Project

Een glazen vlaggenschip voor Den Haag

 

Den Haag is met het nieuwe EPO-gebouw een architecturaal juweeltje rijker. De bureaus van het European Patent Office zullen schitteren in hun omgeving, zoveel is duidelijk.

 

Momenteel worden de laatste werken aan het gebouw zelf uitgevoerd. Volgend jaar volgt de sloop van het oude gebouw en in 2020 moet de landschapsinrichting en daarmee het hele project voltooid zijn. Het nieuwe EPO-gebouw werd uitgetekend door Ateliers Jean Nouvel uit Parijs en DAM & Partners Architecten uit Amsterdam. Bernard Duprat, architect en project manager van Ateliers Jean Nouvel : “In 2012 werden we uitgenodigd door onze concullega’s uit Amsterdam om samen deel te nemen aan de ontwerpwedstrijd. Acht bureaus dienden een voorstel in en uiteindelijk werden wij geselecteerd om dit project te realiseren. Onze samenwerking was heel positief, vooral dankzij de uitstekende relaties tussen de architectenteams en hun open communicatie. De ondersteuning van Saint-Gobain Building Glass was heel professioneel, hun enthousiasme was welkom.”

 

De beschrijving van het project door Jean Nouvel is te mooi om u te onthouden. Kort samengevat: “Ons ontwerp wil – in deze landgebonden haven - een vlaggenschip introduceren van een nobele schaal en verhouding waarbij de geometrische abstractie totaal is. Het gebouw is kalm en sereen, niets kan het raken en het maakt deel uit van de lucht. Dankzij het gebruik van helder glas op de gevels neemt het de kleuren van de hemel over, terwijl de horizontale lijnen van roestvrijstaal ritme in de structuur brengen.”

 

De kracht van glas

Glas, het woord is al meermaals gevallen. De visuele kracht van het materiaal komt volledig tot zijn recht in het nieuwe gebouw. Glas is trouwens altijd al een van de geprefereerde bouwmaterialen geweest van Ateliers Jean Nouvel. “Glas biedt heel wat esthetische kwaliteiten en is ook duurzaam, een dubbel voordeel dus”, zegt Bernard Duprat. “Het gebouw is momenteel nog onder constructie maar we kunnen nu al bevestigen dat, dankzij het gebruik van de juiste glasproducten voor de gevels, het resultaat overeenstemt met de intentie van de architecten.”

 

Een van de zaken dat het architectenbureau absoluut wou vermijden waren de dominerende groene of blauwe tinten die vaak opduiken bij het gebruik van thermisch glas. Bernard Duprat: “De gevelbouwer stelde eerst voor om de zonnewering in de thermische gevel te plaatsen en de tweede gevel in standaard float glas uit te voeren. Daar konden we niet mee akkoord gaan. Het zou catastrofale gevolgen gehad hebben voor het esthetisch resultaat en ook de bedoeling van de dubbele gevel deels tenietgedaan hebben. Daarom hebben we voorgesteld om de zonnewering te verdelen tussen beide gevels, dit door gebruik te maken van een beglazing met semi-reflecterende zilveren coating op extra helder glas, Cool-Lite Bright Silver, voor de tweede gevel. De gevels reflecteren nu, op neutrale wijze, grote delen van de hemel.”

 

Naast het veelvuldig gebruik van glas, valt natuurlijk ook de dubbele gevel op. Zo werd het gebouw als het ware aangekleed met een extra, tweede huid. En dat biedt volgens Bernard Duprat heel wat voordelen. “Werken met een extra gevel zorgt ervoor dat de werkruimtes akoestisch sterker beschermd zijn. Ook creëer je hiermee een thermische buffer die bijdraagt tot de wil om energie te besparen. Zelfs de lichtinval blijft uitstekend dankzij het gebruik van extra helder glas met een laag ijzergehalte op de buitenste gevel en op de laagste delen van de thermische gevel. Tot slot zal het zijn alsof de werkruimtes virtueel uitgebreid worden, want er komen nog kleine zwevende tuinen in de open holte tussen de twee gevels.”

 

-  zie ook publicatie in De Architect -

 

 

 

Video

Inauguration of the EPO’s new building in The Hague (27 June 2018)

Naar YouTube

Video

Four years of construction: the EPO’s new building in The Hague

Naar YouTube

Producten

COOL-LITE XTREME 60/28 -CLIMAPLUS/CLIMATOP

Hoogselectieve zonnewarmtewerende beglazing

CLIMAPLUS/CLIMATOP SUN

Optimale thermische isolatie en zonnewarmtewering voor gevels en serres op de zonzijde.

COOL-LITE ST BRIGHT SILVER -STADIP/CLIMAPLUS

Ultratransparant zonnewarmtewerend glas

Interesse in dit project?